ENGELLİ VE YAŞLILAR SİZİN FİNO KÖPEĞİNİZ DEĞİL.

20 -21 Mayıs tarihlerinde DEV – Dünya Engelliler Vakfı ve WDU – World Disability Union’un davetiyle Moskova’daydım. Vakfın & Birliğin genel kurulu ve Digital Erişilebilirliğin Kazanımları konferansında medyada engellilik ve engelli bireyleri, uluslararası ve ulusal medyanın, sosyal medyanın, markaların toplum farkındalığı üzerindeki etkilerini anlattım.

2015 yılında vakıf ve birlik tarafından “Küresel Sosyal Farkındalık Ödülü”ne layık görülmüştüm. Bu ödülden sonra vakıf ve birlik ile bağımız daha da güçlendi. Dolayısıyla vakfın çalışmalarına yakından şahit olanlardanım.

Şahsen, böyle bir ailenin parçası olmak beni onurlandırıyor. Elbette her sivil toplum kuruluşu bir amaç için çalışır ama doğru ve gerçekçi amaçlar belirleyip doğru adımlarla hedefe ulaşmak çok farklı bir algı ve bilinç boyutudur.

DEV – Dünya Engelliler Vakfı’nı ve WDU – World Disability Union’u diğer insan hakları konusunda hizmet eden kuruluşlardan farklı kılan engelli bireylerin hayatlarında fark yaratacak projelere, girişimlere imza atması.

Her gerçekçi girişim kalıcı sonuçlar yaratır.

Engelli bireylerin yaşama eşit şartlarda dahil ve entegre olabilmesi için her gün gelişen ve hayatımızın vazgeçilmezi olan teknolojiyi ve digital platformları kullanarak yaptığı applikasyon çalışmaları, engelsiz konferans binası, engelli bireyler için tatil merkezleri inşası, engelli bireyler için uygun tatil yerlerinin vakıf tarafından sertifikalandırılması gibi bir çok gerçekçi ve kalıcı girişimlere imza atması vakfı ve birliği benim gözümde diğerlerinden çok farklı kılıyor. Ayrıca vakıfa ve birliğe gönül vermiş kişilerin akademisyenler, doktorlar, uzman psikiyatr, psikologlar ve diğer meslek gruplarına mensup alanlarında uzman kişiler olması yapılan çalışmaların kalitesine ve kalıcılığına yansımakta.

ENGELLİ VE YAŞLILAR SİZİN FİNO KÖPEĞİNİZ DEĞİL.

Bana kalırsa günümüz sivil toplum kuruluşları kalıplaşmış bazı şeylerin ötesine geçemiyor ve savunduklarıyla, amaçladıklarıyla ters düşüyorlar. Bugün instagramda bir sivil toplum kuruluşunun profilinde rastladığım video bu düşüncemi doğruluyor.

Videoyu izledikden sonra şu soruyu sormadan edemedim, sorum özellikle bu videoyu gururla yayınlayan stk’ya; amacınız engelli bireyleri ve yaşlıları topluma kabul ettirmek mi yoksa onları ajitasyon malzemesi olarak kullanarak onları küçültüp yok etmek mi?

Amacınız yapmak mı, yıkmak mı?

Cevabınız kuşkusuz “yapmak” olacaktır.

Peki, bunu oyuncak ayı vererek engelli bir bireyin başını okşayarak  yapmak mı amacınız?

Bana kalırsa bir sivil toplum kuruluşunun savunduğu ile yaptığı denk düşmüyorsa, ajitasyonla destek olma kavramlarını birbirinden ayırt edemiyor ve ettiremiyorsa bu alandan elini ayağını çekmeli.

Çünkü böyle bir bilinçsizlik hem toplum bireylerinin engelli bireylere bakışını, davranış şeklini olumsuz etkiler hem de engelli bireylerin özgüvenlerini yerle bir ettiği gibi yaşam haklarını da ellerinden alır.

Bir STK’nın başlıca görevi ajitasyonun önüne geçmektir. Bir engelliyi, bir yaşlıyı ajitasyon malzemesi yapmak değil.

Sözüm vicdan rahatlatmak için engelli bireylerin ve yaşlıların yanında olup, “ben iyi, merhametli insanım” reklamı yapanlara;

Engelli bireyler ve yaşlılar sizin fino köpekleriniz değildir. Karşınızdakinin ne sorunu olursa olsun karşınızdaki sizin gibi bir İNSAN. Abidik kubidik yapabileceğiniz, eline bir – iki bir şey verip başını okşayacağınız süs köpeği değil.

Evet onlar farklı. Tıpkı her birimizin uzun – kısa boylu, ela – siyah gözlü, dar – geniş omuzlu, zayıf – kilolu vb. olması gibi.

Hayatta herkesin desteğe ihtiyacı vardır. Kimilerinin desteğe ihtiyacı biraz daha fazladır.

Unutma, senin boyunu aşan bir yerden bir şey almak için senin de desteğe ihtiyacın var.

Bu tür yaklaşımlar – tıpkı videoda gördüğümüz gibi – sevgi değil, destek değil resmen acıma, resmen ajitasyon, resmen zavallı yerine koymaktır.

Ve şayet böyle bir videoyu bir sivil toplum kuruluşu profilinde paylaşabiliyorsa engelli ve yaşlıları kendi eliyle toplumdan ayrıştırıyor demektir.

Sevgilerimle
Ayça Akın
www.aycaakin.com
www.facebook.com/aycaakinofficial
www.intagram.com/aycakn
www.twitter.com/aycakn

Bir cevap yazın